Welke dagcrème past bij jouw huid?


Welke crème gebruik jij? Gewone, anti-aging, of vitamine bevattende dagcrème? Dagcrème goed voor de droge huid, voor de gewone huid, voor de gevoelige of vette huid? Of toch dagcrème op natuurlijke basis, of dagcrème met een kleurtje? Of heb je er eigenlijk nog nooit zo bij stilgestaan? Er zijn enorm veel types dagcrème op de markt en hoewel op het potje vaak wel het doel staat, is het fijn iets meer te leren over waarom een dagcrème goed bij je huid past. Daarom is deze blog gewijd aan de meest voorkomende huidtypes en de dagcrème die hier goed bij past.

Huidbasics

De huid bestaat uit verschillende lagen, zo is er de epidermis (opperhuid), de dermis (lederhuid) en de hypodermis (onderhuid). De epidermis is een laag verhoornde cellen die bescherming biedt aan de onderliggende lagen. De dermis bestaat voornamelijk uit collageen, hyaluronzuur en elastine. Collageen zorgt voor stevigheid, elastine voor de veerkracht en hyaluronzuur voor de vochtbalans. Hoewel niet elke crème even diep doordringt in de huid, is het belangrijk altijd een crème te gebruiken. Naast het voeden van de dermis zorgt het er namelijk ook voor dat de epidermis versterkt en zo de diepere huidlagen beter kan beschermen.

welke-huidtype

De droge huid

Hoewel je zou kunnen denken dat een droge huid hetzelfde is als een vochtarme huid, zijn dit twee verschillende huidtypes. Bij een droge huid is er sprake van te weinig talgproductie (te weinig vet). Dit kan zich uiten in roodheid, jeuk, een trekkend gevoel, ruwheid en in extreme gevallen kunnen er zelfs schilfertjes of kloofjes ontstaan. Een droge huid heeft baat bij olierijke producten. Macademia olie, amandelolie, tea tree olie zijn enkele voorbeelden van dit soort producten. Zorg er ook voor dat de crème die je gebruikt geen parfum en/of alcohol bevat, deze stoffen drogen de huid namelijk uit.

De vochtarme huid

Bij de vochtarme huid is er daadwerkelijk een tekort aan vocht in de dermis. Dit kan bij iedereen voorkomen en kan liggen aan allerlei factoren, waaronder te weinig drinken, extreem droge lucht of agressieve reinigingsproducten. Dit kan zich uiten in een ‘leeg’ voelende huid, maar kan ook tekenen vertonen van een droge huid zoals een huid die trekkend aanvoelt. De vochtarme huid heeft hydratatie nodig. Zorg dat je een hydraterende dagcrème gebruikt die bijdraagt aan de vochtbalans van de huid. Ingrediënten die je terug wilt vinden op de ingrediëntenlijst zijn als volgt: hyaluronzuur, glycerine, collageen en petrolatum (vaseline).

Om je skincare routine te faciliteren kun je gebruik maken van onze skincare haarband

De vette huid

Een vette huid kan je herkennen aan een glimmende huid, vooral ter hoogte van de T-zone. Er kunnen meer puistjes en mee-eters aanwezig zijn en poriën kunnen duidelijk zichtbaar zijn. Bij een vette huid is er te veel productie van talg. Talg zorgt voor het soepel houden van de huid en beschermt tegen invloeden van buitenaf, maar door overmatige productie zien we opstapeling van vet ter hoogte van de huid. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zo spelen hormonen een belangrijke rol en kan het genetisch zijn. Belangrijk is een dagcrème te kiezen op waterbasis die de natuurlijke huidbalans herstelt, zodat de talgproductie verminderd. Zorgt dat aqua als eerst genoemd wordt in de ingrediëntenlijst. Ook is hyaluronzuur goed voor de vette huid, omdat dit zorgt voor hydratatie van de huid zonder meer vet toe te voegen aan de huid.

En de normale huid dan?

Hydrateren kan nooit kwaad, integendeel zelfs: het is goed voor elke huid. De meeste dagcrèmes zijn gericht op het voeden en hydrateren van de huid. Ook voor de gewone huid geldt dat er een aantal ingrediënten zijn die je gewoon liever niet op je huid smeert, ook al is je huid niet droog, vochtarm of vet. Alcohol, parfum, glycol zijn voorbeelden van deze ingrediënten.

YOSMO biedt een variëteit aan beauty tools voor elk type huid. Bekijk ze hier.