Eet je huid gezond!

Qua huidverzorging zijn we snel geneigd om problemen aan te pakken met producten. Een extra crèmepje om de droogheid te verminderen, een maskertje om de oneffenheden te verhelpen of een anti-aging crème om veroudering te voorkomen. Natuurlijk is het fantastisch dat we met zijn allen aan huidverzorging doen, maar ook voeding speelt een grote en misschien zelfs wel belangrijkere rol als het gaat om de gezondheid van de huid. Met het eten van de juiste voedingsmiddelen, kan je extra goed voor je huid zorgen en de huid extra laten stralen. Deze blog gaat over voeding die onze huid laat stralen en daar kan geen crèmepje tegenop, geloof me.

Vetzuren

Waarschijnlijk heb je er al wel van gehoord: omega 3 of omega 6 vetzuren. Dit zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat de mens ze binnen moet krijgen via voeding. Omega 3 vetzuren spelen een belangrijke rol bij ontstekingsprocessen, ze hebben een sterk ontstekingsremmend effect wat bijdraagt aan een gezonde en mooie huid. Omega 3 vetzuren vind je terug in vette vis, algenolie, lijnzaadolie, sojaolie of hennepzaad.

Vitamines
Onmisbaar in het rijtje zijn natuurlijk vitmines. Vitamine A, ook wel retinol genoemd, is hierin een grote speler. Vitamine A zorgt voor huidvernieuwing, creëert een stevige huid en verminderd de huidveroudering. Hiernaast zorgt het voor minder oneffenheden en verstopte poriën. Vitamine A vind je vooral terug in dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivel maar ook een aantal groentesoorten zitten boordevol vitamine A. Wortelen, zoete aardappel en boerenkool zijn voorbeelden hiervan. Naast vitamine A is vitamine C goed voor de huid. Het is een sterke antioxidant die de huid beschermd en collageensynthese stimuleert, waardoor het zorgt voor een stevigere huid. Vitamine C vinden we terug in citrusvruchten, kiwi’s, aardbeien, maar ook in boerenkool, aardappelen en broccoli. Vitamine E is net als C ook een sterke antioxidant, bovendien biedt vitamine E ook bescherming tegen Uv-straling. Vitamine E vind je voornamelijk terug in plantaardige producten zoals  zonnebloemolie en granen. 

Havermout
Je zou misschien niet direct denken dat havermout een effect heeft op de huid, maar niets is minder waar. Havermout zit vol aminozuren en vitamine E. Hiernaast bevat het veel vezels, waardoor het bijdraagt aan de gezondheid van het spijsverteringstelsel. Je zou het niet meteen denken, maar het spijsverteringsstelsel heeft grote invloed op de rest van het lichaam. Een product dat bijdraagt aan een goed spijsverteringsstelsel, is daarom ook goed voor de huid.

Zink
Zink is een mineraal dat een kalmerend effect op de huid heeft. Het helpt bij de bestrijding van infecties, draagt bij aan wondheling en is hiernaast een antioxidant. Je zou een tekort aan zink kunnen merken door slecht genezende wondjes ter hoogte van de huid. Zink zit vooral in dierlijke producten en dan met name schaal- en schelpdieren zoals oesters en mosselen, maar ook havermout, zaden en champignons zijn goede bronnen van zink.

eet-je-huid-gezond

 

Bezoek de YOSMO Online shop hier