Zijde vs. polyester en/of katoen, welke is beter voor huid en haar?

‘Je moet je haren niet drogen met een gewone handdoek’, ‘slapen op een zijden kussensloop is veel beter voor je haar’ of ‘slapen in een synthetisch dekbed irriteert de huid’ zijn uitspraken die je waarschijnlijk wel eens gehoord hebt of voorbij zien komen. Maar is dit ook daadwerkelijk het geval? Is zijde beter voor huid en haar? Of zijn dit alleen maar verkooptrucs? Zijde is relatief nieuw in de beautyindustrie en staat bekend om het positieve, verzorgende effect op huid en haar. Maar hoe doet zijde het wanneer we dit vergelijken met polyester en katoen? In deze blog maken we korte met de discussie en vinden we het antwoord!

De spelers
Zijde is een natuurlijke stof op basis van zijdedraad, gemaakt door de zijderups. De stof is hypoallergeen en weinig vocht onttrekkend. Katoen is ook een natuurlijke stof, gemaakt van katoenvezels. Katoen is stevig, ademend en vocht absorberend. Polyester is een synthetische (niet natuurlijke) stof die bekend staat om de luchtigheid: polyester ademt en neemt geen vocht op. De drie genoemde stoffen kunnen in contact staan met ons haar en onze huid door beddengoed, kleding, haarbanden, handdoeken, haaraccessoires etc. en wat de effecten daarvan kunnen zijn, lees je hieronder.

Effecten op de huid
We willen het liefst dat stof geen irriterend en uitdrogend effect heeft op de huid. Katoen en polyester zijn beide zeer ademende stoffen, maar absorberen wel vocht uit de huid. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld zweet, maar kan ook onnodig vocht uit de huid absorberen. Zijde heeft een vochtregulerende werking door de fijne vezels, er wordt geen vocht onttrokken uit de huid waardoor de huid meer gehydrateerd blijft. Een minder droge huid is minder kans op irritatie en bovendien verkleint het de kans op het ontstaan van rimpels. Als we kijken naar het schurende effect, dan heeft zijde de fijnste structuur dat maakt dat van zijde de huid niet gaat schuren en kreukelen. Hoewel katoen en polyester ook zacht kunnen aanvoelen, zijn dit qua structuur minder fijne stoffen waardoor een schurend effect op de huid meer voorkomt. Hoe zit het met de antibacteriële eigenschappen? Zoals we weten heeft zijde antibacteriële eigenschappen en is bovendien hypoallergeen, waardoor het geschikt voor elke huid is. Katoen en polyester zijn beide gangbare en fijne stoffen, maar hebben niet dat antibacteriële effect.

Effecten op het haar
Voor haar geld hetzelfde als voor de huid, we willen dat het haar gehydrateerd blijft en dat het haar niet beschadigt. Als we kijken naar katoen, dat is dit niet de beste keuze om te gebruiken voor je haar. Een katoenen kussensloop of je haar drogen met een gewone handdoek, zorgt voor veel frictie en wrijving van het haar, waardoor pluizig haar en gespleten haarpunten kunnen ontstaan. Hiernaast neemt katoen te snel vocht op uit het haar, waardoor je haar er droog van kan worden. Polyester kan gebruikt worden voor de stof ‘satijn’, een geweven stof die lijkt op zijde. Het voordeel van satijn is de gladheid, je haar breekt niet af of pluist niet. Het nadeel is dat het polyester je haar statisch kan maken, wat allesbehalve comfortabel is. Hiernaast werkt het niet hypoallergeen of antibacterieel. Als we naar de effecten van zijde kijken op het haar, dan onderhoud zijde de vochtbalans van het haar, zorgt het voor minimale wrijving (doeeei pluizig haar) en heeft het antibacteriële eigenschappen. De stof ademt en zorgt bovendien voor een natuurlijke glans op je haar.

Conclusie
And the winner is.. zijde! Als we kijken naar de effecten van zijde op huid en haar, dan is het beter om op een zijden kussensloop te slapen dan op eentje van katoen of polyester. Maar, ook zijde heeft wat kritische punten. Zo is het een dure, delicate stof die om speciale wasvoorschriften vraagt. Hiernaast is de zijdeproductie lang niet overal even duurzaam en diervriendelijk. Wil je graag zijde aanschaffen? Bekijk goed het label van het product, is het 100% echte zijde? En hoe is de productie? Hoewel zijde duur is in de aankoop, is het wel een stof die (met de goede behandeling) zeer lang meegaat en mooi blijft. Zie het aankopen van een zijden dekbedovertrek of kussensloop als een investering in jezelf, je huid en haar zullen je dankbaar zijn!