Nederlandse beauty en skincare cultuur

Korea heeft K-beauty, America focust zich op het verbeteren van de huid, Marokko maakt gebruik van vele oliën, maar wat is nu typisch Nederlands als het gaat over beauty en skincare?  Nederland is een land waarin veel verschillende culturen samen komen, het is dan ook moeilijk om de Nederlandse skincare cultuur als één ding te beschrijven. We kunnen wel op voorhand stellen dat de beauty industrie belangrijk is voor ons Dutchies, maar dat we er in mindere mate mee bezig zijn dan bijvoorbeeld Korea. In deze blog probeer ik de Nederlandse beauty en skincare cultuur zo duidelijk mogelijk in kaart te brengen en verschillen te benoemen met andere bekende beauty culturen. Wat ontbreekt er in geen enkele badkamerkast van de gemiddelde Nederlandse vrouw? En welke dingen slaan we liever over met z’n allen?

I-dew-care


Simpel en effectief

Om te kunnen antwoorden op de vraag ben op zoek gegaan naar talloze voorbeelden van Nederlandse vrouwen die hun skincare routines delen, hoewel er natuurlijk verschillen zijn, komen een aantal dingen toch redelijk overeen. Ik denk dat je de Nederlandse skincare routine kan omschrijven als eenvoudig en doeltreffend, maar met niet al te veel poespas. De meeste vrouwen in Nederland gebruiken sowieso een dag- en of nachtcrème en reinigen hun gezicht toch zeker aan het eind van de dag. Ook scrubt de Nederlandse vrouw haar gezicht af en toe en worden er zeker bij de jongere generaties regelmatig maskers gebruikt.

Klik hier voor onze reinigingssponsjes en hier voor heerlijke maskers. 

Yosmo-reiniginssponsjes

Leeftijd

Hier zit ook een verschil in de leeftijd van de Nederlandse vrouw. De jongere vrouwen richten zich voornamelijk op reinigen en voorkomen van veroudering, de oudere vrouwen maken meer gebruik van producten die de huid echt behandelen, zoals anti-rimpel crèmes of anti-aging crèmes. Sinds de opkomst van influencers en social media, is skincare voor de jongere vrouw wel belangrijker geworden. Er wordt meer aandacht aan besteed, in vergelijking met jaren geleden.

Klik hier voor onze anti-aging vitamine C serum. 

Hoe belangrijk is skincare voor ons?

Ook heb ik gezocht naar hoe belangrijk skincare voor de Nederlandse vrouw is. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de Nederlandse vrouw minder waarde hecht aan huidverzorging dan bijvoorbeeld iemand uit Spanje. Uit ditzelfde onderzoek komt naar voren dat de Nederlandse vrouw dan ook het minst onzeker is over haar huid. Bijzonder, toch? Natuurlijk scheppen zulke onderzoeken niet een heel concreet beeld, maar is het leuk om te lezen dat de Nederlandse vrouw het voornamelijk bij de basics houdt als het om huidverzorging gaat in vergelijking met andere landen.

Meer verschillen

Als we de Nederlandse beauty en skincare cultuur vergelijken met bijvoorbeeld Korean skincare, dan kunnen we nog veel leren als het gaat over huidveroudering voorkomen. Koren skincare focust enorm op preventie en begint al zeer jong met de huidverzorging, moeders leren hun kinderen al vroeg wat er belangrijk is op het gebied van skincare. De Nederlandse skincare cultuur trekt het niet zo breed en houdt het vooral bij de basics: een goede dag- en nachtcrème, een reiniger om make-up en vuil te verwijderen en zo af en toe een masker of een scrub. Simpel, maar doeltreffend!

Yosmo-tower-op-makeup-tafel

Ontdek de hele YOSMO Collectie om he te ondersteunen in je skincare routine.