Het verschil tussen echte en neppe zijde

We need silk!

Het is niet meer weg te denken uit de beauty industrie, zijde. Beddengoed van zijde heeft veel voordelen, zo zorgt het voor een meer gehydrateerde huid. In tegenstelling tot katoen neemt zijde geen vocht op, waardoor onze huid niet uitdroogt. Hiernaast zorgt zijde voor minder gespleten haarpunten omdat er minder wrijving is tussen haar en kussen. Zijde biedt dus veel voordelen. Omdat zijde zo gewild is, maar ook prijzig, is er ook veel namaakzijde te koop. In deze blog vertel ik je het verschil tussen echte en nep zijde, hoe je dit kunt herkennen en waar je op moet letten bij het aanschaffen van zijde.


Waar komt zijde vandaan?

Echt zijde wordt gemaakt van de zijderups of zijdevlinder die zich voedt met moerbeien. Eigenlijk kunnen we beter zeggen dat zijde wordt gemaakt door de zijderups. Wanneer een zijderups zich voorbereid op de transformatie tot vlinder, wordt er een cocon gemaakt. Deze cocon bestaat uit een stevig draad. Dit draad, en je raadt het misschien al, is wat wij noemen zijde. De grootste zijdeproductie bevindt zich in China, waar de oorsprong ligt van de zijdeproductie. Tegenwoordig wordt de zijderups wereldwijd gekweekt, maar is China nog steeds een van de grootste exportlanden.


Het verschil tussen echt en nep

Echt zijde is zo geliefd omdat het enorm zacht en soepel is, daarnaast glanst de stof erg mooi en heeft het vele schoonheidsvoordelen. Omdat de productie van zijde intensief is, is echt zijde een duur product. De prijs van zijde gebruikt voor kleding of beddengoed kan al gauw 30 tot 40 euro per vierkante meter zijn.

Nep zijde daarentegen wordt gemaakt van polyester, een synthetische stof. Nep zijde wordt vaak verkocht onder de naam satijn, waardoor soms verwarring ontstaat. Satijn is namelijk geen stof, maar een weeftechniek die gebruikt kan worden voor elk type stof. De satijnen weeftechniek zorgt ervoor dat de stof soepel en glanzend wordt, daarom lijkt het zo op zijde. Omdat nep zijde gemaakt is van polyester, is het veel goedkoper dan echte zijde. Voor een vierkante meter nep zijde betaal je nog geen drie euro!

Hoe herken je echte zijde?

Om ervoor te zorgen dat je zeker weet dat je echte zijde koopt, volgen hier wat tips waaraan je kunt herkennen of je met echte op neppe zijde te maken hebt.

  • De prijs. Echte zijde is zoals net beschreven veel duurder. Soms kunnen verkopers hun producten van nep zijde bewust duurder maken om je het idee te geven dat je echte zijde koopt, zorg daarom altijd dat je ook checkt wat het materiaal is.
  • Het materiaal. Echte zijde wordt gemaakt van de zijderups, zorg dat je dit kunt terugvinden ergens op het product. Geen teken hiervan? Dan heb je waarschijnlijk helaas te maken met nep zijde
  • De glans. Echte zijde heeft een glans die veranderd van kleur als je de zijde beweegt in het licht, nep zijde heeft een witte glans die niet verandert in het licht.
  • Echte zijde wordt warm als je het in je handen wrijft, nep zijde niet.
  • Vouw de zijde. Echte zijde is soepel en kreukt of vouwt niet, nep zijde daarentegen vouwt snel en de vouwen blijven aanwezig.

Shop de YOSMO zijde collectie hier