Een neus voor geur: waarom willen wij mensen dat alles lekker ruikt?

Je neus duwen in een stapel vers gewassen beddengoed, direct ruiken aan een vers boeket bloemen of blij worden van de geur van vers gemaaid gras. Wij mensen hebben er een handje van om aan lekkere dingen te willen ruiken, hiernaast ruiken we zelf ook het liefst lekker. Wat doet geur met ons en waarom willen we het liefst dat alles lekker ruikt? En hoe kan het dat niet iedereen hetzelfde lekker vindt ruiken? Het antwoord heeft onder andere te maken met onze hersenen en herinneringen die we opdoen, maar ook spelen genen een grote rol. In deze blog lees je alles over ons reukorgaan en waarom we het liefst lekkere geuren ruiken.

 

Ruiken met je hersenen
Ruiken doen we eigenlijk niet met onze neus, maar met onze hersenen. Je zou de neus kunnen zien als de boodschapper die de geuren uit de omgeving naar de hersenen brengt. In iets meer detail: geuren zijn kleine moleculen waarneembaar uit de omgeving die terecht kunnen komen in het slijmvlies van de neus. Hier worden specifieke geurmoleculen herkent door receptoren die vervolgens het signaal doorgeven aan de ‘bulbus olfactorius’, een zenuwknoop specifiek voor geursignalen gelegen in de hersenen. Vanuit hier wordt het signaal doorgegeven aan het limbisch systeem (onbewuste waarneming) of de reukcortex (bewuste waarneming). Het is dus niet zo dat je je van alles dat je ruikt bewust bent, gelukkig maar anders zouden je hersenen overuren draaien met al die geuren in de buurt.

Het effect van die onbewuste waarneming
Zoals net beschreven ruiken we met onze hersenen en specifiek het limbisch systeem. Het limbisch systeem is verantwoordelijk voor emoties, geheugen en lichamelijke reacties. Dit kan verklaren waardoor sommige geuren direct herinneringen oproepen, denk maar aan de geur van zonnebrand die je direct terugbrengt naar die heerlijke vakantie of bepaalde geuren van eten die je doen denken aan oma’s soep die ze vroeger altijd voor je maakte. Geur heeft ook een sterk effect op onbewuste lichamelijke reacties, bijvoorbeeld de geur van rook waarbij je direct alert wordt of er niet iets in de brand staat. Dit soort dingen gebeuren onbewust, voor we het doorhebben denken we aan die herinnering of springen we in actie als het moet. Emoties en geur zijn sterk verbonden met elkaar, zo kan een bepaalde geur je en fijn gevoel geven door herinneringen, maar ook zijn van een aantal geuren bekend dat ze rustgevend werken of juist actief en stimulerend. Lavendel heeft een rustgevend effect op de mens, terwijl basilicum eerder opwekkend werkt.

Positieve emoties
Over het algemeen zorgen lekkere geuren voor een fijn gevoel en fijne herinneringen, dit is een van de redenen dat wij mensen zo graag willen dat dingen lekker ruiken. Geuren die we fijn vinden, zorgen voor positieve emoties en de mens voelt zich toch het liefst blij. Lekkere geuren maken je vrolijk, rustig of zorgen voor een goed gevoel. Dit is de voornaamste reden dat we houden van wasverzachter, een vers boeket bloemen, geurkaarsen of een heerlijk ruikende parfum.

Zelf lekker ruiken
Naast geuren uit de omgeving waarnemen, ruiken we als mens het liefst ook lekker. Als we de studies erop nalaten, zorgt lekker ruiken ervoor dat we ons beter voelen als mens. Het kan leiden tot meer positiviteit, motivatie en een goed gevoel van welzijn. Het is toch ook een heerlijk gevoel om met frisgewassen haren onder de douche weg te komen, je in te smeren met lekker ruikende bodylotion om vervolgens in schone kleren, je favoriete parfum op te spuiten? Dat het ook nog eens positief op ons onderbewustzijn werkt, maakt zorgen dat je lekker ruikt een nog leukere bezigheid. Mocht je een teken nodig hebben om een nieuw geurtje te kopen, deze blog is je teken!